دیگران رو به خودم ترجیح می دم؛ از این مشکل رنج می برم، چیکار کنم؟
ناشناس ( تحصیلات : لیسانس ، 21 ساله )
سلام وقتتون بخیر،من یه دختر متولد ۷۶ هستم و فکر میکنم این مشکلو دارم که همیشه دیگران و به خودم ارجحیت میدم و دلم میخواد همیشه بهشون کمک کنم وخیلی وقتا
م خودم نمیتونم تشخیص بدم این محبت و مهربونیه یا دوست...
مشاور (احسان فدایی)
با سلام و سپاس از همراهی شما، از این که ما را امین خود دانستید کمال تشکر وقدردانی را داریم. ما قدر ارتباط با شما را می دانیم و خوشحالیم شما مخاطب ما هستید امیدواریم راهنمای خوبی در رابطه با این موضوع برای شما باشیم. آنچه موجب آزار شما گردیده و موجب شده است دیگران را بر خود ترجیح دهید ضعف عامل مهمیدر روان شما به نام «عزت نفس» است.
عزت نفس یعنی ارزیابی و ارزش گذاری که هر کسی روی خود دارد. عزت نفس از تجربیات گذشته و خصوصا کودکی و رفتاری که اطرافیان و خصوصا والدین و همسالان با انسان دارند شکل میگیرد. احساس ارزشمندی و عزت نفس از نظر روانشناسی باعث بهبود کیفیت زندگی میشود و یکی از ملاکهای سلامت روان و پیشرفت در زندگی است. عزت نفس یعنی ارزیابی و ارزش گذاری که هر کسی روی خود دارد. اگر برخورد دیگران سرکوب گرانه و پرخاشگرانه باشد احتمال اینکه عزت نفس پایین شکل داده شود بالا میرود.
ما نمیدانیم علت ضعف این مسئله در شما چیست ولی به نظر میرسد عزت نفس پایینی دارید و لکن به خوبی در مسیر آگاهی از خویشتن حرکت میکنید. شما در خود تامل میکنید و این میتواند رفته رفته باعث بهبودیتان شود.
در ادامه توصیههایی برای افزایش عزت نفس یادآور میشویم.
1. برای تقویت عزت نفس افکار تحقیر کننده را از خود دور کنید و خود را دست کم نگیرید.
2. تمرین کنید که در برابر دیگران احساس ضعف نکنید و به خود ارزش قائل باشید.
3. باید سعی کنید اعتماد به نفس خود را افزایش دهید که این کار با توجه به توانمندیها و قابلیتها و کوچک شمردن نقاط ضعف و عدم توجه به آنها امکان پذیر است.
4. سعی کنید ارزشهای وجودیتان را بشناسید و آنها را تقویت کنید.
5. جدولی تهیه کنید و نقاط قوت خود را در آن بنویسید. این امر به بالا بردن اعتماد به نفس و عزت نفس شما کمک شایانی می کند.
6. از جملههای با فاعل «من» بهره بگیرید: این مهارت، به اشخاص میآموزد که خود انگیختگی بیشتری داشته باشند و احساساتشان را با راحتی بیشتری بیان کنند. همچنین به اشخاص امکان میدهد که احساسات خود را سرکوب نکنند. بهرهگیری از فاعل «من» در جملهها، اشخاص را تشویق میکند تا صاحب اندیشه، احساسات، عقاید، ادراکات و باورهای خود باشند.
7. با افراد فعال و پر تحرکى که احساس خجالت نمىکنند، بیشتر مأنوس باشید و از خجالتىها فاصله بگیرید.
8. دوستانی انتخاب کنید که شما را تایید کنند نه تحقیر تا عزت نفس تان بالا رود.
9. رفتار قاطعانه را تمرین کنید: نیاز به قاطعیت آنگاه مطرح میشود که مسئله تماس با دیگران در کار است. اشخاص در روابط خود با دیگران، از روشهای رفتاری گوناگونی چون رفتار انفعالی، رفتار با قاطعیت و رفتار پرخاشگرانه، بهره میگیرند بهترین سبک رفتار، رفتار قاطعانه است که در آن، شخص، عقاید و احساسات خود را با رعایت اصل احترام به دیگران و ملاحظه حقوق آنها ابراز کرده و از حق و حقوق خود دفاع می نماید. البته افراد با سبک برخورد قاطعانه همان طوری که برای باورها و احساسات خود ارزش قایلند شکیبا بوده و به احساسات دیگران نیز بها میدهند.
10. موفقیتهای خود دراین زمینه را تشویق نمایید. خود را تحسین کنید و به خود جایزه دهید این جایزه میتواند دیدن یک فیلم یا یک گردش و تفریح باشد.
11. در برابر آینه ایستاده، جلوههاى رفتارى خوشایند، حالات بدنى و برداشتهاى مثبتى که از وضعیت ظاهرى خود دارید، یادداشت کنید و روزى چند بار با صداى بلند بخوانید، مانند این جمله: «من خوش قامت هستم» و....
12. فهرستى از ده لغت یا عبارت - که بیانگر ویژگىهاى مثبت شخصیت شما است - تهیه کنید و روزى چند بار آنها را در قالب جمله کاملى بخوانید ؛ مثلاً بگویید: «من باهوش هستم» و... .
13. هرگز خود را سرزنش نکنید.
14. تلاش کنید که در کارهاى اجتماعى در محیط خانه، و محل فعال باشید مثلا وقتی همسایهها را می بینید سلام و احوال پرسی کنید.
15. از اینکه دیگران رفتار شما را نپسندند یا از شما جدا شوند هراسی نداشته باشید. طبق باور و عقیده خود زندگی کنید و سعی کنید مثل کسی باشید یا از کسی تقلید کنید. سعی کنید خودتان باشید با همه باورها و اعتقادات و خصوصیات خودتان. سعی کنید شخصیت محکم و با ارادهای داشته باشید و به خواستههای خودتان اهمیت دهید.
16. رابطه دوستیتان را با خدا محکمتر کنید و به تقویت ایمان بپردازید.
17. تلقین مثبت را فراموش نکنید. به خود تلقین کنید که من از بقیه چیزی کم ندارم، خیلی نقاط مثبت دارم که خیلی از افراد ندارند.
18. سعی کنید در انجام اعمال عبادی مثل نماز اول وقت سستی به خرج ندهید. موفقیت و روحیه معنوی و عزت نفس با نزدیک شدن به خدا برای انسان حاصل می گردد.
امیدواریم با شناخت خود به این نقطه برسید که برای خودتان هم ارزش قائل شوید و همواره حرمت خویش را حفظ نمایید.
موفق و پیروز باشید.
بیشتر بخوانید:
حرمت خود یا عزت نفس؟
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}